Voetbalvereniging FC Binnenmaas heeft de komende winter veel plezier van hun ledverlichting en nieuwe zonnepanelen, die ze dankzij de Stimuleringslening Duurzaamheid van gemeente Hoeksche Waard hebben kunnen plaatsen. De zonnepanelen wekken in de zomerperiode zoveel energie op, dat de voetbalvereniging de kosten die ze maken in de winter voor hun energieverbruik hiermee compenseren.

Met de Stimuleringslening Duurzaamheid (zakelijk) van gemeente Hoeksche Waard kunnen vereniging, organisatie of ondernemers hun pand en terrein verduurzamen en zo veel energiekosten besparen. Een ondernemer kan bijvoorbeeld zonnepanelen, dak-, gevel- of vloerisolatie, een warmtepomp of een zonneboiler laten installeren. Met isolatie wordt al snel honderden euro’s en vele kubieke meters gas bespaard. Het clubhuis van FC Binnenmaas is voorzien van zonnepanelen en de sportvelden zijn voorzien van ledverlichting. “Het scheelt bakken met energie en het geeft ook veel betere verlichting”, vertelt bestuurslid Perry Elenbaas van FC Binnenmaas. De verwachte opbrengst van de zonnepanelen is voor de voetbalvereniging 110.000 kilowattuur per jaar. 

FC Binnenmaas heeft verschillende doelen met het nemen van deze duurzaamheidsmaatregelen. Allereerst wil de voetbalvereniging bijdragen aan een beter milieu en de eigen CO₂-uitstoot verlagen. Daarnaast wil de vereniging het stroomverbruik flink terugbrengen. Door de stijgende energieprijzen wordt gas en elektra een steeds grotere kostenpost. “We willen dat onze kinderen hier over 50 jaar ook nog lekker kunnen sporten. Als we nu verduurzamen, besparen we op de kosten die we als vereniging hebben. Zo investeren we in een duurzame toekomst voor de club”, aldus Elenbaas.