Wat betekent overeenkomst met Excelsior concreet voor de Jeugdopleiding van FC Binnenmaas.

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen heeft de club een samenwerkingsovereenkomst met Excelsior Rotterdam gesloten. Wat betekent dit nu concreet voor ons.

FC Binnenmaas is met de jeugdopleiding de laatste jaren met een flinke inhaalslag bezig. De laatste 2 jaar hebben we grote stappen gemaakt. FC Binnenmaas besloot 3 jaar geleden om met een duidelijke structuur te gaan werken. Jeugdtrainers gingen binnen heldere kaders functioneren, onderbouw teams selecties worden professioneler getraind en zo is FC Binnenmaas langzaam aan ook een aantrekkelijke club geworden voor kinderen vanuit de gehele Hoeksche Waard en zelfs daarbuiten. Bij FC Binnenmaas trainen de Onder 12,11, 10 en 9 minimaal twee keer in de week en de selectieteams soms vaker doordat we voor een aantal groepen ook extra techniektraining kunnen bieden. Ook aan de keepers wordt gedacht door een samenwerking met een gespecialiseerde keepersschool. De jeugdopleiding van FC Binnenmaas is dus op de goede weg, maar natuurlijk is er nog veel werk te verzetten. Om de ontwikkeling door te zetten richting de bovenbouw en Seniorenteams is het van groot belang dat de pupillenteams in de hoogste competities blijven spelen. In de huidige competitie spelen de Onder 10, 11 en 12 in de Hoofdklasse, maar ook belangrijk te noemen is dat onze 2e teams ook een geweldige ontwikkeling door maken waardoor we straks de lijn kunnen doorzetten in de bovenbouw. In de Onder 8 en 9 zit ook weer veel talent. Verder groeit het aantal meidenteams nog steeds en ook hun niveau stijgt met teams in de 2e, 1e en zelfs hoofdklasse. Het is nu aan onze vele vrijwilligers om deze lijn vast te houden en samen verder uit te bouwen!

Een belangrijke vervolgstap is het aangaan van een samenwerking met de juiste club. In dit kader is op 26 januari jl. de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen FC Binnenmaas en Betaald Voetbal Organisatie Excelsior Rotterdam. Een overeenkomst waarin partijen over en weer de intentie uitspreken de aanwezige kennis en vaardigheden met elkaar te delen. Deze samenwerking past perfect in het streven van onze vereniging naar goed voetbal voor de jeugd in de Hoeksche Waard.

Quote Excelsior: “FC Binnenmaas heeft een hele duidelijke visie op het ontwikkelen van jeugdvoetballers. Met een professionele groep vrijwilligers zijn zij in onze ogen één van de voorbeelden hoe het bij een amateurvereniging ingericht zou moeten worden. Wij kijken niet alleen naar het niveau van het eerste elftal maar vooral naar de structuur en de lijn in de gehele jeugdopleiding. Dit is bij de jeugdcoördinatoren Patrick van Gils, Marius Heinerman en Jerry Schouten zeer goed geborgd. Daarnaast heeft FC Binnenmaas extra geïnvesteerd door steun te verlenen aan Voetbalschool Skills for Soccer en samenwerking met Keeperschool Hoeksche Waard. Kortom genoeg ingrediënten om te spreken van een samenwerking op maat, een win-winsituatie voor beide clubs” aldus Niels Redert (Excelsior Rotterdam).

Als spelers het niveau van FC Binnenmaas ontgroeid zijn , zijn wij ervan overtuigd dat ze bij Excelsior Rotterdam in een warm bad terecht komen en dat zien we ook terug bij voormalige spelers die al in de opleiding bij Excelsior zitten. Maar ook met de ondersteuning die Excelsior ons biedt, zijn we zeer blij. Wij kunnen optimaal gebruik maken van de expertise die bij hen aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij het ontwikkelen van het kader (trainers) onderbouw en bovenbouw, het inzicht geven in visie van opleiden en trainingsmethoden van Excelsior. Hieronder enkele afspraken uit de overeenkomst:

– FC Binnenmaas heeft de mogelijkheid om de Excelsior Experience (Gatengoal, Springkussen, Panna goals,Voetbalboarding, Stormbaan en/of de gehele Excelsior Experience) in te zetten voor voetbalactiviteiten.

– Excelsior geeft FC Binnenmaas de mogelijkheid om met haar voetballers tegen een sterk gereduceerd tarief met een maximum van 50 kaarten een thuiswedstrijd van Excelsior (en toegewezen door Excelsior) te bezoeken waarbij ook de ouders/begeleiders tegen het gereduceerde tarief toegang tot het stadion hebben.

– FC Binnenmaas heeft de mogelijkheid om tegen een sterk gereduceerd tarief de Excelsior voetbalschool naar de club te halen voor een meerdaags trainingskamp.

– Excelsior geeft de trainers van FC Binnenmaas de mogelijkheid om stage te kunnen lopen bij de jeugdelftallen van de jeugdopleiding van Excelsior. • Excelsior stelt een trainer beschikbaar om 1x per jaar een demo trainingsavond te organiseren; de trainer van Excelsior geeft dan training aan de jeugdspelers van FC Binnenmaas.

– Excelsior zal een keer per voetbalseizoen een kennis dag/ avond organiseren met als onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen.

– Excelsior organiseert minimaal eenmaal per seizoen een thema avond op het gebied van ontwikkeling van trainers/ spelers.

– Excelsior zal een keer per voetbalseizoen een kennis dag/ avond organiseren met als thema het ontwikkelen van keepers.

– Excelsior organiseert een keer per voetbalseizoen een studietrip naar een betaald voetbal organisatie in binnen of buitenland.

– Excelsior organiseert toernooien voor verschillende leeftijdsgroepen op het complex van Excelsior.

– Excelsior biedt de amateurpartner de mogelijkheid tot het volgen van een TC 3 cursus (tegen betaling).

– FC Binnenmaas geeft zijn medewerking om talentvolle voetballers stage te laten lopen bij Excelsior. Ook kunnen Excelsior-spelers die afvallen uit de opleiding stage lopen bij FC Binnenmaas.

– Excelsior zal vernieuwingen op het gebied van de voetbalsport in het algemeen bespreken/delen.

– Excelsior zal tijdens de bezoeken mogelijkheden bieden voor promotiemateriaal.

– Excelsior zal haar PR mogelijkheden, o.a. website, weekkrant “Metro” met een oplage van 300.000 en Social Media kanalen aanspreken voor publiciteit.

Bij FC Binnenmaas selecteren we teams per geboortejaar, maar uiteraard houden we zeker oog op alle teams omdat de ontwikkeling van kinderen soms ineens versneld. Vanwege de structuur bij de pupillen merken we dat spelers uit de onderbouw steeds vaker interessant zijn voor Betaald Voetbal Organisaties zoals Excelsior en Feyenoord die zich regelmatig laten zien op de club. We hebben nu jaarlijks spelers op stage en hieruit blijkt maar weer dat we de goede weg in zijn geslagen met de jeugdopleiding. Overigens merken wij dat de regionale aantrekkingskracht richting FC Binnenmaas toeneemt, omdat ouders en kinderen de structuur, aanpak en begeleiding als prettig ervaren en hier zijn we dan ook heel blij mee. We staan dan ook open voor kinderen die willen kiezen voor onze mooie club.

Tot slot: naast al dat moois en goed presteren van alle teams blijft vooral het plezier wat we met z’n allen beleven op onze vereniging het allerbelangrijkste.