FC Binnenmaas bestaat 10 jaar..

en tijd om eens kennis te maken met bekende en minder bekende gezichten van FC Binnenmaas. Iedere 10 dagen beantwoord telkens een ander persoon 10 vragen.

Edwin van Meeningen

10 Vragen aan:  Edwin van Meeningen

1. Wat is je taak binnen FCB?

Ik ben o.a. clubscheidsrechter bij FCB voor de oudste jeugd en senioren.

2. Hoe lang doe je dit al?

Ik ben al grensrechter en scheidsrechter sinds mijn 15e/16e  jaar. Ik ben wel een periode gestopt, maar toen mijn oudste zoon op zijn 6e jaar is gaan voetballen, zo’n 19 jaar geleden, ben ik weer gaan fluiten bij de jongste jeugd. Daarna ben ik met mijn zoons meegegroeid naar de oudere jeugd en senioren. 

3. Waarom is het leuk om dit te doen?

Bij de pupillen ben je meer spelbegeleider dan scheidsrechter. Waardoor je een bijdrage kan leveren aan hun ontwikkeling als voetballer. Bij de junioren word je al meer scheidsrechter en ben je aanwezig om uiteraard het spel te laten verlopen via de regels, maar zeker ook het bewaken van bepaalde normen en waarden. Bij de senioren gaat het erom het spel zoveel mogelijk te begeleiden en via de regels te laten verlopen. Uiteraard is de ene wedstrijd de andere niet, maar overwegend zijn de wedstrijden leuk om te begeleiden en je bent nog sportief bezig ook.

4. Hoe ben je bij FC Binnenmaas gekomen?

Voor de fusie van FCB heb ik vrijwilligersfuncties binnen V.V. Puttershoek vervult en hiermee doorgegaan na de fusie.

5. Vind je het qua spel en mentaliteit veranderd op het veld in de afgelopen 10 jaar?

Het zou raar zijn als ik hier ‘nee’ op zou antwoorden. Je ziet in de maatschappij dat er de afgelopen 10 jaar een verharding heeft plaatsgevonden en dat het respect naar anderen sterk is afgenomen. Dit merk je uiteraard ook op en rond het voetbalveld. Binnen FCB is daar de laatste jaren veel aandacht voor geweest. Zo hebben wij een Commissie Normen en Waarden en is respect regelmatig een onderwerp bij trainers en leiders. Daardoor mogen wij binnen onze vereniging trots zijn dat, buiten enkele incidenten de afgelopen jaren, er met respect naar elkaar wordt gevoetbald.

6. Wat was de meest lastige situatie op het veld die je hebt meegemaakt?

Die dateert van meer dan 10 jaar geleden bij V.V. Puttershoek. In een bekerwedstrijd van toen junioren C1 (JO15-1) keurde ik, net voor einde wedstrijd en bij een stand van 1-0, een doelpunt af van de tegenstander wegens buitenspel na een vrije trap (eigen waarneming). Ik werd toen op het veld belaagd door spelers, trainers en toeschouwers.

7. Wat zijn de meest voorkomende overtredingen?

De meest voorkomende overtreding is een tackel zonder de bal te spelen. Vaak doordat de tegenstander sneller is dan de speler die de overtreding maakt en soms bewust om een veelbelovende aanval te onderbreken.

8. FC Binnenmaas leidt zijn eigen scheidsrechters op, kun je daar wat meer over vertellen?

Ben Steenhorst is al jaren actief met het opleiden, motiveren en begeleiden van jeugdspelers om wedstrijden te fluiten bij onze pupillenteams. Dit doet hij met zeer veel enthousiasme en toewijding. Hierdoor kunnen alle wedstrijden op zaterdag voorzien worden van een scheidsrechter. Binnen het project FC Binnenmaas 2.0 is een ontwikkelpunt benoemd, zijnde: Opleiding scheidsrechters. Dit zal komende maanden verder worden uitgewerkt. Het is van het grootste belang dat de vereniging meerdere gekwalificeerde scheidsrechters gaat krijgen voor de junioren en senioren om de continuïteit te kunnen waarborgen, zodat voor elke wedstrijd een scheidsrechter kan worden aangewezen.

9. Volgens de nieuwe KNVB opzet spelen de pupillen van 7 t/m 11 jaar vanaf komend seizoen niet meer met een scheidsrechter op het veld maar staat er een spelbegeleider náást het veld. Wat vind je hiervan?

Vanaf komend seizoen spelen pupillen Onder 8 en Onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders die het spel voor kinderen in goede banen leiden.

Ik verwacht dat de coach/begeleider van de thuisvereniging de spelbegeleider zal zijn. Deze verzorgt de wissels van zijn eigen team alsmede het uitleggen/handhaven van de spelregels. Maar verder zo min mogelijk ingrijpen en de spelers zelf oplossingen laten vinden. De rol van de ouders zal hierin cruciaal zijn. Het is belangrijk voor ouders om de sportbeleving van het kind zo optimaal mogelijk te laten zijn. Fouten maken mag en initiatief nemen altijd stimuleren.

10. Wie gaat volgens jou de Champions League finale fluiten?

Dit zal afhankelijk zijn van welke teams in de finale spelen. Dit biedt kansen voor Björn Kuipers, mede omdat hij heeft aangekondigd na het WK van 2018 te gaan stoppen met fluiten.