FC Binnenmaas bestaat 10 jaar..

en tijd om eens kennis te maken met bekende en minder bekende gezichten van FC Binnenmaas. Iedere 10 dagen beantwoord telkens een ander persoon 10 vragen.

FCBinnemaas-2344

10 Vragen aan:  John Bodmann

  1. 1. Wat is je taak als Jeugdcoördinator bij FC Binnenmaas?

Mijn taak is ervoor te zorgen dat de spelers en speelsters met veel plezier een goede opleiding krijgen bij FC Binnenmaas. Tevens het naar kwaliteiten indelen van de spelers zodat zij op hun eigen niveau hun sport kunnen beleven en zich ontwikkelen. Daarnaast ondersteun ik de trainers, doe interne scouting, ontwikkel en bewaak het technisch beleidsplan van FC Binnenmaas. Ook streef ik ernaar dat ik zoveel mogelijk op het veld ben om de trainers te helpen en te adviseren bij het geven van training. Aangezien we vorig jaar begonnen zijn om de jeugdopleiding opnieuw te structureren ben ik nu veel met de organisatie bezig. Na de winterstop zal ik meer op het veld aanwezig zijn en me gaan richten op het ondersteunen van de trainers.

2. Wat vind je er leuk aan?

Het werken met kinderen en ze helpen hun kwaliteiten te herkennen en zich te ontwikkelen. Het is fantastisch om te zien dat kinderen en trainers plezier hebben en dat zij zich steeds meer ontwikkelen. Dat geeft mij enorm veel energie. Het geeft ook voldoening dat kinderen en trainers aangeven dat zij zich gesteund voelen en blij zijn met de ontwikkelingen die er bij FC Binnenmaas zijn en dat het een club is waar ze graag komen en het naar hun zin hebben. Elke dag ga ik met plezier naar de club om dan weer te zien dat alle velden bezet zijn en er vol enthousiasme getraind wordt en training gegeven wordt. Ik ben als technisch jeugd coördinator trots dat we zoveel enthousiaste trainers en begeleiders hebben die het mogelijk maken om onze spelers en speelsters hun sport op een goede en veilige manier te kunnen beleven.

3. Wat vind je er lastig aan?

Het is lastig als je minder leuke beslissingen moet nemen zoals tijdens een seizoen afscheid nemen van een trainer. Of na de beoordelingsronde kinderen vertellen dat ze naar een lager team moeten ook al is dat in hun eigen belang. Ouders hebben hier niet altijd begrip voor maar ook in dit soort situaties neem ik een beslissing die in het belang is van het kind.

4. Hoe ben je ermee begonnen?

Eerst ben ik begonnen als jeugdtrainer. Toen ik als jeugdtrainer van de B-jeugd van DWO uit Zoetermeer promoveerde naar de landelijke 3de divisie, kwam het bestuur bij mij of ik de leiding wilde nemen over de volledige jeugdopleiding van DWO met 800 kinderen. Ik heb hierop ja gezegd en heb vervolgens met trainers en bestuursleden de organisatie van DWO zo opgezet dat ieder kind op zijn eigen niveau ging spelen. Er werd meer prestatie gericht gewerkt en dat had tot gevolg dat de A jeugd landelijk ging spelen en de C en D jeugd op het hoogste niveau. Hierdoor was DWO in staat veel jeugd spelers door te laten stromen in hun senioren selectie.

5. Wat is er zoal veranderd aan het jeugdvoetbal in de loop der jaren?

Je ziet dat in de loop der jaren de trainingen veel meer gestructureerd zijn. Er wordt veel meer aandacht besteed aan de organisatie tijdens de training. De problemen die zich voordoen in wedstrijden daar wordt nu specifiek op getraind. Ook zie je dat clubs veel meer gediplomeerde trainers in dienst hebben. Vroeger waren het vaak spelers van senioren teams en het eerste elftal die de trainingen verzorgde bij de clubs. Nu zijn het vaak ouders bij de niet selectieteams en gediplomeerde trainers bij selectieteams. Kinderen gaan ook tegenwoordig op veel jongere leeftijd op voetbal en ook steeds meer meisjes. Het voetbal van nu is niet meer te vergelijken met jaren geleden. Het jeugdvoetbal wat vroeger veel op straat en veldjes plaatsvond is nu veel meer bij clubs. Het voetballen op straat wordt steeds minder en dat zie je ook wel terug in de basistechniek en weerbaarheid bij veel jonge spelers. Vroeger ontwikkelde je je techniek omdat je op straat of op veldjes speelde, die niet zo mooi waren als het huidige kunstgras waar een bal niet snel weg stuit. Ook voetbalde je op straat met alle leeftijden door elkaar heen wat je sterker maakte en leerde te overleven. Nu gebeurd alles op de club waar alles geregeld is en in leeftijdsklassen is ingedeeld.

6. Waar heb je zelf gevoetbald?

Ik ben begonnen bij een heel klein clubje in Rijswijk de flamingo’s, hierna ben ik naar VIOS gegaan wat de grootste club in Den Haag was. Later ben ik naar DWO gegaan en heb ook nog 6 jaar in Duitsland gevoetbald bij HSV Neerlandia.

7. Hoe ben je bij FC Binnenmaas gekomen?

Via de directrice van Con Quest, een van de sponsoren van FC Binnenmaas, ben ik in contact gekomen met de technische commissie van FC Binnenmaas, zij waren op zoek naar een technisch jeugd coördinator. Op dat moment was ik bij Strijen hoofd jeugdopleidingen en trainer van de A1. Na een aantal zeer prettige gesprekken met de TC zijn we met elkaar in zee gegaan en hoop ik de komende jaren de jeugdopleiding naar een hoger niveau te tillen.

8. Hoe zien de trainingen van de jeugdelftallen er over 10 jaar uit?

Ik verwacht dat de trainingen steeds meer gericht gaan worden op de individuele kwaliteiten van de spelers. Je ziet bijvoorbeeld bij Ajax en Feyenoord dat individuele spelers meer veelzijdige en specialistische trainingen krijgen. Laatst was ik bij Feyenoord waar de O13 en O15 samen aan de training beginnen en vervolgens de spitsen middenvelders en verdedigers apart trainen. Na drie kwartier gaat men dan over naar de groepstraining.

9. Stel je krijgt een zak met geld van de voorzitter en je mag het vrij besteden tbv de club. Wat zou je er mee doen?

Ik zou het geld dan besteden aan het investeren in de (trainings) faciliteiten, meer gediplomeerde trainers en meer middelen/ materialen tbv de trainingen. Daarnaast onze trainers een trainerscursus bieden en techniek training voor alle getalenteerde spelers en speelsters. Ik zou een interne voetbalschool willen opzetten samen met oud spelers van FC Binnenmaas zodat onze talenten zich nog beter kunnen ontwikkelen en ze op hun individuele kwaliteiten laten trainen en spelen. Dit zal ook een positieve uitwerking hebben op de hele club en de uitstraling naar de regio wat zal leiden tot een toename in het aantal jeugdleden.

10. Welke club uit de Eredivisie heeft de beste jeugdopleiding?

Ik ben van mening dat er 3 clubs een uitstekende jeugdopleiding hebben Ajax , Feyenoord en Az. Bij deze clubs wordt er zeer veel tijd besteed aan de jeugdspelers en het optimaal begeleiden van de individuele spelers met als resultaat dat je bij deze clubs veel eigen jeugdspelers terugziet in de selectie. Dit seizoen zie je het ene na het andere talent doorbreken bij Ajax wat Feyenoord onder Koeman ook heeft gehad. Ik ben dan ook van mening dat Nederland over een paar jaar weer een goed Nederlands elftal heeft als deze talenten zich blijven door ontwikkelen. In het buitenland ben ik echt fan van Arsenal en Barcelona. Ook bij deze clubs zie je dat zij ondanks het grote geld en de verleiding om spelers te halen veel spelers uit eigen opleiding in hun eerste elftal hebben. Je ziet dan ook bij Arsenal dat hun manager al meer dan 20 jaar bij de club zit en deze visie bewaakt en ondersteund. Ik denk ook dat Asenge Wenger ondanks dat hij niet zoveel prijzen heeft gewonnen als andere trainers een van de beste trainers ter wereld is. Hij is een groot voorbeeld voor mij. Hij heeft een visie op voetbal die mij zeer aanspreekt en ook mijn visie is hoe je bij een club moet werken.