Een heuse topper

Zondagmorgen 6.50. The morning after the day before. Na 4 overwinningen op rij stonden we ineens weer 3e. Er werd stiekem weer gesproken over dat ene, dat ultieme. Maar daarvoor moeten wel alle resterende wedstrijden gewonnen worden en dan nog zijn/waren we afhankelijk van de resultaten van de concurrenten. De uitwedstrijd tegen het op de 2e plaats staande Vlotbrug was onze eerste ‘finale’. In de thuiswedstrijd verloren we onnodig met 1-3, na een voor ons bijzonder nadelige arbitrale dwaling, die het keerpunt in de wedstrijd betekende. Uit bij Vlotbrug is natuurlijk nog weer heel wat anders. Alle thuiswedstrijden tot nu toe werden door hen gewonnen. Dan weet je dat je fit en scherp moet beginnen, je taak moet uitvoeren en als team voor elkaar moet werken. Zeker als je topscorer nog uit zijn werk vandaan moet komen, je ‘veld captain’ ziek is en je kilometervreter op de bank begint. Het devies was: het 1e half uur overleven. De eerste paar minuten hielden we vrij makkelijk stand, hadden nog een aantal redelijke uitvallen, maar mede vanwege de afgrijselijke staat van het veld (hierover mogen we niet klagen, want ons veld 4 is tegenwoordig ook niet best meer en ook onze tegenstander voetbalde op dezelfde knollentuin als wij) was de eindpass telkens niet goed of er werd een keer te veel gekapt en gedraaid. Vlotbrug bleek (opnieuw) een veel homogener team dan wij. Qua leeftijd maar ook qua niveau, gewicht en fitheid zijn zij veel meer aan elkaar gewaagd dan wij en na een minuut of 10 kwamen we niet meer van onze eigen helft af. Na een kwartier viel de haast onvermijdelijke 1-0. 3 minuten later toonde Youri zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn directe tegenstander, die na de zeer innige omhelzing ‘buiten de 16’ ging liggen ‘binnen de 16’. De scheidsrechter wees naar de stip. Onze grensrechter stak zijn vlag op en overtuigde de scheidsrechter dat de overtreding ‘er buiten was’. De bal lag ineens op 16 meter ipv 11 en we werden behoed voor een grotere achterstand. Toch zou het 2 minuten later alsnog 2-0 worden, toen hun linksbuiten ontsnapte aan de buitenspelval en op magistrale wijze de bal over Louis in het doel lobde. Na een half uur, de eerste wissels en de entree van onze topscorer kregen we wat meer grip en werd de bal ook langer in de ploeg gehouden. We ontsnapten nog een paar keer aan een grotere achterstand na messcherpe counters van Vlotbrug. In de slotseconde gingen we met 3 man op 2 verdedigers van hen af en floot de scheidsrechter voor de rust. Beetje flauw van de verder uitstekende scheidsrechter. In de rust werden Marja’s wijze woorden van vorige week herhaald. We begonnen in de 2e helft iets scherper, maar het bleef Vlotbrug dat de bovenliggende partij was. Na 50 minuten viel de 3-0 en was het beslist. Waar we in het verleden nog weleens de koppies lieten hangen bleven we nu in ieder geval knokken voor een beter resultaat. Een kwartier voor tijd kwamen we er eindelijk een keer echt goed doorheen, Roger gaf een niet te missen kans aan Pietertje, die er op 1 meter voor de goal (zonder keeper er in) in slaagde om zijn ‘naam eer aan te doen’ en het doel op 10 meter te missen. Het leidde tot hilarische taferelen en een balende Pietertje, die vannacht waarschijnlijk geen oog dicht heeft gedaan.  Het had de inleiding meten zijn voor een ‘Binnenmaas kwartiertje’.  minuten voor tijd een zelfde situatie als de vorige geslaagde aanval, maar ditmaal wist Pietertje wel raad met de door Roger geboden kans en redde daarmee de schamele eer. Onbewust denk je terug aan vroeger tijden, waarin de scheidsrechters in Engeland altijd zeiden: May the best team win. Nou, het beste team heeft ook gewonnen en dik verdiend ook. Of zij zo goed waren of wij zo slecht? We zullen het nooit zeker weten. Persoonlijk denk ik dat het allebei een beetje was. Volgende week Zwaluwen Vlaardingen uit. De thuiswedstrijd wonnen we vorige week met 6-2, maar dat zegt in onze competitie helemaal niets. Als iedereen zijn taak uitvoert en stopt met ‘ja maren’ en geïrriteerd reageren als iemand iets zegt, dan moeten we de draad weer op kunnen pikken en 3 punten meenemen uit Vlaardingen. Jepser… Bedankt voor alle keren dat je het verslag hebt geschreven. Top gedaan!!

Marco Paparazzi