Spelbederf loont!!

Na 3 simpele en ruime overwinningen (met 5-11 goals verschil) tegen puntloze ploegen stond er vandaag een heuse topper op het programma. Vlotbrug 6, de enige andere ploeg zonder puntverlies, was de tegenstander. Qua gemiddelde leeftijd waren we zeer aan elkaar gewaagd (bij ons waren de onderlinge verschillen echter veel groter). Bij afwezigheid van onze Grote Leider Kim Jong Jaap de 1e had ik de schone taak om de opstelling te maken die een passend vervolg moest geven aan de goede competitiestart. Dinsdagavond was de opstelling al klaar, 16 man, lekker makkelijk, de keeper 90 minuten, 5 setjes van 3 spelers voor 2 plekken op het veld en elke veldspeler 60 minuten, eerlijk alles verdeeld zoals dat in een strak geleid communistisch regime hoort, tot er woensdagavond nog een 17e aanmelding kwam… grrrrrrrr….. dan kan alles opnieuw, keeper 90 minuten, 12 man 60 en 4 man 45, extra tijd die het kost: anderhalf uur EN enkele spelers die in 1 wedstrijd op 2 of 3 verschillende plaatsen moeten spelen. Niet ideaal. De wedstrijd ging gelijk tot Kevin na een minuut of 8 Dave diep stuurde, Dave zag de keeper iets voor zijn doel staan en lobde de bal over de keeper, die de niet onhoudbaar lijkende lob toch in het doel zag verdwijnen, een droomstart. Vlotbrug was even van slag en 4 minuten later schoot Richard een rebound langs de keeper in het dak van het doel. 2-0 leek het te worden, maar op de lijn stond er nog een veldspeler die dacht dat hij ook keeper was. Hij sloeg de bal uit het doel en de bal ging uiteraard op de stip. De ‘dader’ mocht gewoon blijven staan, want (zo schijnt er gedacht te worden) het is toch maar het 7e in de reserve 7e klasse. Als wij zoiets doen bij andere verenigingen volgt er zonder pardon rood (of als we geluk hebben geel en 10 minuten tijdstraf). Daan slaagde er bovendien niet in om de penalty te benutten en zo blijkt dat spelbederf loont, dat kan NOOIT de bedoeling zijn. Het bleek ook het keerpunt in de wedstrijd. Nog geen minuut later was het 1-1. 1 van onze middenvelders liet zijn man lopen, een ander trachtte het op te lossen ten koste van het veroorzaken van een vrije trap op een gevaarlijke plek. De bal vloog langs de 4 mans muur waar ik ook in stond en achter me hoorde ik een lelijk woord en het geluid van bal tegen net. Moet je 2-0 voor staan, staat het ineens  1-1 L . De gemoederen liepen tijdens de wedstrijd soms hoog op, zoals het eigenlijk ook hoort bij een topper. De 1-2 had nooit goedgekeurd mogen worden, bij een scrimmage wilde Kevin de bal wegwerken, hun spits kwam met 2 benen vooruit in, daardoor werd de bal niet weggewerkt, maar caramboleerde de bal voor de voeten van 1 van onze tegenstanders en zo stond het 1-2. Nu waren wij even van slag en dan valt ook nog de 1-3 net voor rust. Hun spits vond het nodig om Louis daarna te provoceren, Kevin flikte iets wat iedereen ontging (en hier ook niet nader omschreven wordt), daardoor liepen de gemoederen nog verder op (alleen verbaal gelukkig). Na de rust gingen we nog meer vol gas op de aanval. Binnen 30 seconde kopten we op de paal. Vlotbrug kwam nauwelijks van eigen helft af en het wachten was op meer goals van ons. Die keeper die de 1-0 had kunnen voorkomen en zijn fout al goedmaakte met het stoppen van de penalty groeide uit tot de beste man van t veld. De ene redding nog mooier dan de andere. Vlotbrug wachtte rustig af en liet ons stormen. Halverwege de 2e helft counterde Vlotbrug naar 1-4. De koppies gingen niet omlaag, maar het was aan het spel te zien dat het de overtuiging weg was. Niet veel later viel de 1-5. Walter scoorde nog de 2-5 met slechts 2 minuten te gaan, veel te laat om t nog spannend te maken. Vlotbrug dat zeker niet beter speelde dan wij, maar wel veel slimmer en effectiever vierde de overwinning alsof het kampioenschap zojuist behaald was. Zo ver is het nog lang niet, maar dit was wel een cruciale wedstrijd! Na afloop waren er felicitaties en respect en Kevin heeft zijn stommiteit rechtgezet en ‘het opgelost’ met de betreffende tegenspeler. Er werd nog lang nagepraat, vooral over hun voortreffelijke keeper en het feit dat het blijkbaar loont om een bal uit het doel te slaan. De schouders rechten en 3 punten pakken tegen Simonshaven (dat met nota bene 2-19 won bij Spijkenisse) is al wat rest om in de race te blijven voor de bovenste posities.

Marco Paparazzi.