FC Binnenmaas – Strijen

Eindstand: 2-1
Ruststand: 1-0

Vandaag stond er een topper op het programma, een derdy en niet zomaar een derby. Namelijk de thuiswedstrijd tegen Strijen. Een wedstrijd die na de fusie van Maasdam en Puttershoek, dus als FC Binnenmaas, nog nooit is gespeeld in competitieverband. Je kon ook merken dat het leefde. Het leefde bij de supporters, leden van Binnenmaas zelf en al helemaal bij de spelers. Leo Dekker voelde dat ook goed aan en zijn wedstrijdbespreking was daarom ook kort en krachtig en het kwam neer op: jullie weten wat jullie moeten doen. Spelers die weinig eten tijdens de bespreking, waar anders alle broodjes op gaan had ik nu zeker nog een halve schaal over. Iedere speler pept zich op zijn eigen manier op voor zo’n wedstrijd. De ene wordt druk en de ander trekt zich terug en een volgende laat zich oppeppen door de beat van de muziek die op hoog volume staat en tot ver in de catacombe van Binnenmaas te horen is. En dan is het moment daar, spelers staan klaar om het veld op te gaan, geven elkaar een hand want iedereen is een bekende van elkaar. Er wordt een speciale tune ingezet die door de spelers van Binnenmaas is aangevraagd voor als ze het veld op gaan, wat er nog meer voor zorgt dat de ruggen recht gaan en de koppen omhoog en dan het veld op. Wat is zoiets alleen al mooi om van dichtbij te zien en mee te maken, FC Binnenmaas – Strijen leeft.

Zodra de scheidsrechter heeft gefloten voor het begin van de wedstrijd laat Strijen direct zien waarvoor ze zijn gekomen en dat is voor niets minder dan de 3 punten. Ze voeren daarom de druk gelijk op en laten zien dat ze al behoorlijk ervaring hebben als 2e klasser. Dit zorgt ervoor dat Strijen in de 11e minuut al een grote kans kreeg voor de 0-1, Nigel Schaken kwam binnen de 16 alleen voor onze doelman Sem Kerkhof. Nigel schoot in de linker hoek maar gelukkig wist Sem met een knappe redding nog net de bal uit het doel te tikken. Het gevaar was pas echt voorbij nadat Justin de Man de bal weg trapte om opnieuw gevaar te voorkomen. In de 16e minuut was er een goede mogelijkheid voor Binnenmaas, Sander de Heus wist de bal niet binnen te koppen na een goed genomen hoekschop. In de 22e minuut zag Sharlton Sambo dat dat zijn schot geblokt werd en dat was maar goed ook omdat deze waarschijnlijk anders als een streep het doel in was gegaan.Tot in de 40e minuut gebeurde er verder niet veel wat betreft kansen, wel was er veel spanning en nog steeds de druk van Strijen. Maar in de 42e minuut liet Binnenmaas zien welke kwaliteiten ze onder anderen hebben en nu heb ik het over de kwalitiet effectiviteit, kortom het maken van doelpunten uit weinig mogelijkheden. Aaron Perez schoot de bal van de linkerkant naar de rechterkant van het veld waar Richard van der Wilt goed op kwam. Richard haalde de achterlijn en had een uitstekende voorzet in zijn voeten. De bal kwam terecht bij de goed doorgelopen Aaron die helemaal vrij stond, Aaron wist de bal binnen te schieten door middel van een halve omhaal en hiermee kwam de stand op 1-0 voor Binnenmaas en dit was dan ook gelijk de ruststand.

In de 2e heflt liet Binnenmaas ook een andere kwaliteit zien, alleen deze kwaliteit zien we niet graag. Het gebeurd nog wel eens dat de mannen van Leo Dekker moeite hebben met de start van de 2e helft en zeker als ze voorstaan. En ook vandaag werd dat bewezen, binnen een minuut was het alweer 1-1. Vincent Monster wist Sem Kerkhof te passeren uit een hoekschop, een hoekschop die was ontstaan door onnodig balverlies van Binnenmaas op de helft van Strijen. In de 57e minuut had Strijen zelfs de kans om op 1-2 te komen. Gary Molenaars kon alleen op Sem Kerkhof af, maar net als in de eerste heft liet Sem zien dat hij in een goede vorm is en wist met een knappe redding de inzet van Gary te stoppen. In de 59e minuut was de eerste wissel van Binnenmaas, Leo Dekker haalde Danny Maijers uit het veld en bracht Bas de Kruijff voor hem in de plaats. Danny gaf aan het hier niet mee eens te zijn en en baalde hier enorm van, ik kom hier aan het einde van het verslag op terug. In de 61e minuut was er een belangrijk moment in de wedstrijd, wat deze derby volledig op z’n kop zette. Vincent Monster speelde de bal terug op zijn doelman, maar Kosta de Wit was al uit zijn doel gekomen en was zelfs inmiddels buiten zijn 16 meter gebied. Uit reactie/reflex pakte hij de bal vast en hierdoor kon de scheidsrechter niet anders dan een vrije trap op een gevaarlijk plek toe te kennen maar ook nog een rode kaart te moeten trekken voor de doelman van Strijen. Desi Sanderse was degene van Binnenmaas die de vrije trap ging nemen en ik denk dat iedereen die bij de wedstrijd van afgelopen week was uit tegen BVCB weet dat hij een goede vrije trap heeft. En ook vandaag liet hij dat zien want hij schoot de bal stijf in de linker kruising en de stand was 2-1 in het voordeel van Binnenmaas. Dat het niet altijd gemakkelijk is om tegen 10 man te spelen was gisteren ook te zien, Binnenmaas kreeg veel ruimte maar wist hier niet altijd goed mee om te gaan. Strijen probeerde nog een keer de druk op te voeren, maar echt grote kansen kwamen er niet uit. In de 86e minuut was er nog één grote mogelijkheid voor Strijen maar Rahine de Wind zag dat zijn vrijetrap opnieuw werd gestopt door Sem Kerkhof en hiermee ervoor zorgde dat de eindstand 2-1 zou blijven.

Een fantastische overwinning voor FC Binnenmaas, een overwinning waar ze hebben laten zien dat Binnenmaas goed in de 2e klasse kan meedraaien en zijn 4e plek heeft versterkt met 5 punten los op de nummer 5. De eerste statistieken van een nieuwe derby zijn een feit: FC Binnenmaas – Strijen 1x gespeeld, 2 doelpunten voor Binnenmaas, 1 doelpunt voor Strijen, 2 gele kaarten voor Binnenmaas, 1 rode kaart voor Strijen, 1 overwinning Binnenmaas en 1 verlies Strijen.

Ik zou nog terug komen op de wissel van Danny Maijers, als een speler wordt gewisseld dan mag hij teleurgesteld zijn, dat zou zelfs moeten alleen de manier hoe de speler hiermee omgaat is belangerijk. Danny liet merken dat hij het er niet mee eens was en ging verder op de bank zitten, was blij met de 2-1 en juichde nog harder bij het eind signaal en vierde feest in de kleedkamer. Hiervoor dus heel veel respect voor Danny Maijers hoe hij hiermee omging, dit zal een stukje ervaring zijn, maar wel ervaring wat hij overdraagt aan de jongeren. Hiermee zien we ook dat de groep Binnenmaas een echt team aan het worden is en probeer dat maar eens te verslaan.

Volgende week is er geen competitie voor Binnenmaas, dan wordt er uit gespeeld voor de beker bij Nieuw Lekkerland.

Opstelling: Sem Kerkhof, Richard vd Wilt, Leon vd Stel, Justin de Man, Remco vd Stel, Desi Sanderse, Johnny Maijers, Aaron Perez, Danny Maijers, Sander de Heus en Rianto Vrutaal.
Wissels: Rob Verbaas, Sjoerd vd Pers, Nils Fortuin en Mike Post.

Ook het 2e heeft vandaag weer gespeeld en zij hebben met 1-6 weten te winnen bij Bolnes. Hiermee hebben ze ervoor gezorgd dat het zo goed als zeker is dat ze de eerste periode gaan pakken in de eerst volgende wedstrijd op 31-10 thuis tegen Barendrecht. Het zou dan leuk zijn als hier veel publiek voor aanwezig zal zijn. Doelpuntenmakers: 2x Lorenzo vd Meijde, 1x Yannick vd Laan, 1x Tim Vos, 1x Lennert Kleijwegt en 1x Charlie de Graaf.

Alexander Kranendonk