Respect voor de leider

Voor het 2e seizoen achter elkaar hebben we een selectie van een mannetje of 20, waarvan iedereen ook altijd wil voetballen. Voor elk voetbalvrij weekend dat op de kalender staat wordt aan onze Jaap gevraagd of hij niet ‘effe wat ken reguluh’, want we willen VOETBALLEN! Meestal lukt dat dan ook en kunnen we ‘de wei’ weer in. Het grote verschil tussen vorig seizoen en dit seizoen: vorig seizoen hadden een achttal van onze boys een huis gekocht, gehuurd of gingen ze een grote verbouwing uitvoeren. Iedereen is inmiddels gesetteld en we hebben vrijwel elke week 16 man. Voor gisteren stonden er zelfs 17 man aangemeld (waarvan Roger alleen de 2e helft kon). Dan loop je als leider helemaal vast met het maken van een opstelling. JC offerde zichzelf op en met 15 1/2 FTE werd het iets makkelijker voor Jaap. Na lang puzzelen had hij 5 sheets met de verschillende opstellingen tijdens de wedstrijd (0-30, 31-45, 46-60, 61-75 en 76-90e minuut). Ditmaal hadden we geen langslapers, laatkomers, zieken of andere verrassingen en kon Jaap’s strijdplan worden uitgevoerd tegen Smitshoek 10 dat de 2 door hen gespeelde bekerwedstrijden verloor. Met de inzet van vorige week zou dit ‘appeltje eitje’ moeten worden. Maar de drive die we toen hadden (vanwege die vroege en ongebruikelijke rode kaart) was simpelweg niet te evenaren. We hadden vandaag een ‘licht excentrieke’ scheidsrechter en een grensrechtertje van een jaar of 11 die onvoorstelbaar maar waar aan zijn lot werd overgelaten door 2 meerderjarige wisselspelers (telkens 2 andere) en bij vrijwel elke bal naar voren zijn vlag in de lucht stak. De scheidsrechter ging daardoor op zijn eigen waarneming af, maar die waarneming vindt gewoonlijk pas plaats wanneer de bal al ontvangen is door de aanvallers. Daardoor was het weer iets te veel praatje pot en werden wij de grootste tegenstander van onszelf. Vanaf seconde 1 waren we de bovenliggende partij. De 0-1 viel al na 5 minuten, Dave draaide heel goed weg en scoorde beheerst na een strak ingespeelde pass van achteruit van Kevin. We gaven nauwelijks iets weg (3 kansen in de hele wedstrijd), creĆ«erden zelf behoorlijk wat goede mogelijkheden en deden daar weinig mee. De 0-2 halverwege de 1e helft werd onterecht afgekeurd vanwege een gevalletje vlaggetjesdag. Hun enige schot op doel van de 1e helft (1 tegen 1 situatie) werd door Louis met een goede reflex nog net aangeraakt, waardoor de bal niet in, maar op de kruising belandde. We gingen derhalve na een 1e helft waarin we keihard werkten en te slordig aan de bal waren met 0-1 rusten. In het 1e 10 minuten na de rust verzuimden we de score verder uit te bouwen, maar tegen het uur viel toch de verlossende 0-2. Na exact 1 uur spelen werden er nog 4 wissels doorgevoerd en stonden eindelijk onze 2 gevaarlijkste spitsen samen voorin, ondersteund door 2 snelle diepgaande buitenste middenvelders. Binnen een minuut ging Dave al alleen op de keeper af en verzuimde hij de wedstrijd definitief te beslissen. Onverwachts viel uit de tegenaanval de 1-2, en 30 seconde later bijna de 2-2. Vlak daarna scoorde Roger de verlossende 1-3 na goed doorgaan, waarbij hij volgens de Smitshoek spelers iemand had geraakt. Het was de definitieve genadeklap voor Smitshoek en het startsein voor 3 van hun spelers om de aandacht te verleggen van de bal naar de ledematen van onze spelers, waarbij met name Roger het moest ontgelden. Wij raken daar niet meer door van slag en gaan daar juist beter door voetballen. Roger gaf Dave een niet te missen kans op de 1-4 en niet veel later op de 1-5. Dave pakte deze cadeautjes dankbaar uit. Een kwartier voor tijd wilde Dave de goal aan Roger schenken, maar zat de keeper er tussen, hij veranderde de bal zodanig van richting dat het de 1-6 opleverde. We hadden nog 15 minuten om de 10 vol te maken, zo ver kwam het niet. Na een dubbele aanslag op de ledematen door hun linkshalf en -back nam de scheidsrechter de beste beslissing van de wedstrijd, door voor het einde te fluiten. Zo leverde de 1e wedstrijd een dikke en verdiende overwinning op, werkten we keihard, speelden we niet sprankelend, wel erg degelijk. Er waren maar 2 kleine aandachtspunten: 1) we moeten zulke wedstrijden eerder beslissen en 2) we moeten minder praten en daarmee onszelf uit de wedstrijd halen.

Marco Paparazzi.