Vorig seizoen heeft het eerste elftal van FC Binnenmaas een ongekend seizoen meegemaakt, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in promotie naar de 2e klasse. In gesprek met de leider van het eerste elftal, Alexander Kranendonk, krijgen we een beeld van zijn beleving.

Alexander KranendonkAfgelopen seizoen was je eerste seizoen als leider van het eerste van FC Binnenmaas, hoe is dat bevallen?
Dat is mij erg goed bevallen zowel in de eerste periode waar het sportief gezien zwaar ging als in de 2e periode waar het ongelofelijk goed ging. Dit vooral omdat we een goede staf hadden en leuke groep met spelers. Buiten dat vind ik het onwijs leuk om te doen en doe ik het ook met 100% inzet.
Ik ben ook regelmatig terug geroepen door mijn vrouw Daphne Kranendonk (verzorgster binnen de selectie) dat ik even mijn werk weg moest leggen i.p.v. alleen daar mee bezig te zijn.

Wat was jou rol als leider?
Natuurlijk heeft een leider standaard taken wat niet zo spannend is:  materiaal verzamelen op de wedstrijddagen,  wedstrijdlijsten maken en formulieren invullen. Buiten deze standaard taken had ik voor me zelf wel een uitdaging en dat is zorgen dat er beter gecommuniceerd word binnen de selectie van staf naar spelers, spelers naar staf en staf onderling. Daar heb ik veel tijd in gestoken omdat ik het belangrijk vind dat er een goede communicatie is zodat er duidelijk is onderling en dat er niet te lang met problemen wordt rond gelopen. Dit niet alleen voor groep 1 maar ook groep 2, dus de gehele selectie. Hierbij is Daphne ook erg belangrijk geweest, omdat ook zij er veel tijd in heeft gestoken om met de spelers te praten waar het nodig was.

Hoe was jou band met de trainer?
Mijn band met de trainer was heel erg goed, dit omdat er een goede communicatie was en ook omdat we veel op dezelfde lijn zaten.  Ook omdat hij als een blok achter mij stond in wat ik deed gaf mij dat veel vertrouwen waardoor ik nog beter mijn taken kon doen. Leo Dekker is een man met veel voetbalkennis  en heb nu al veel van hem geleerd. Als ik alles over kon doen en opnieuw kon voetballen dan zou ik hem als trainer kiezen, zonder twijfel.

En met de spelers?
De band met de spelers was ook erg goed, dit had natuurlijk ook te maken dat ik veel tijd in de spelers heb gestoken en vindt dat ik dat ook als leider moet doen. Daarnaast stonden de spelers hier ook voor open wat zorgde voor een wederzijds vertrouwen.

Er was veel verschil tussen de eerste en tweede seizoenshelft, hoe heb jij dat beleefd?
Tja dat was echt bizar, in december zaten Leo Dekker en Ton Havelaar nog bij mij thuis om te kijken waar we nog punten konden sprokkelen om niet te degraderen en dan speel je daarna een tweede seizoenshelft waar niemand over durfde te dromen met als hoogtepunt de uitoverwinning bij Feyenoord AV en natuurlijk de promotie. Zo zie je hoe belangrijk vertrouwen is buiten kwaliteit. Er was zoveel vertrouwen dat eigenlijk iedereen aan het begin van de nacompetitie al wist dat het niet fout kon gaan en dat FC Binnenmaas zou promoveren.

De sterke 2e seizoenshelft eindigde via een periodekampioenschap en een nacompetitie in promotie naar de 2e klasse, dat moet een geweldige ervaring zijn geweest?
Dat was en is nog steeds een geweldige ervaring wat ik nooit zal vergeten en mij niet afgenomen kan worden. Ik denk er nog vaak genoeg aan terug over hoe het ging, wat er anders was in de eerste seizoenshelft vergeleken met de tweede seizoenshelft en kan het nog steeds niet geloven. Zoals ik in mijn laatste verslag schreef toen we gepromoveerd waren;  voetbal is niet zomaar een spelletje, alles zit er in.

Dit seizoen in de 2e klasse, wat zijn jou verwachtingen?
Ik verwacht dat wij een hele goede kans hebben op handhaving. Dit gezien de kwaliteiten die wij hebben binnen de selectie. We hebben een mix met jonge en ervaren spelers wat voor een goede balans zorgt. Dat in combinatie met de geweldige staf binnen deze selectie heb ik er de volste vertrouwen in. Een staf die er veel tijd en passie in steekt om alles er uit te halen en dan bedoel ik de staf van de gehele selectie.

Hoe is je actieve voetbalcarrière geweest?
Ik ben begonnen bij v.v. Maasdam als jeugdspeler en heb daar met veel plezier en liefde gevoetbald, tussendoor heb ik nog in de A3 en A1 van Sportclub Feyenoord gespeeld. Nadat ik terug ben gekomen bij v.v. Maasdam ben ik  in de selectie gaan voetballen. In de periode FC Binnenmaas heb ik het afgebouwd met voornamelijk het 3e en het 4e elftal .

Heb je nog een laatste woord aan de leden en supporters van FC Binnenmaas?
Wees als lid trots dat je lid bent van FC Binnenmaas, want het is een geweldige vereniging met een net zo geweldig complex. Tegen de supporters wil  ik zeggen, blijf achter ons staan en juist waar we het nodig hebben en bedankt voor het afgelopen seizoen.

Als laatste wil ik nog zeggen dat sinds ik leider van het eerste elftal ben, pas inzie en ervaar hoeveel mensen er binnen de club zijn die zich inzetten voor de selectie en daarmee net zo belangrijk zijn geweest voor de promotie, zoals: de werkgroep, communicatie, wedstrijdzaken, sponsorzaken, kantine , bestuur, supporters, omroepers tijdens wedstrijden, spelers van andere elftallen die bijspringen, Aart en ik zal er nog wel een paar vergeten (excuus hiervoor). Heel veel respect voor jullie inzet en laten we er met z’n alleen een mooi nieuw seizoen van maken.