d3 210215Historische overwinning is de ijsmodder

Lang lang geleden toen kunstgrasvelden niet bestonden werden er in de winter historische wedstrijden op het koude en natte moddergras gespeeld. Tenminste zo herinner ik mij de wedstrijden nog in de jaren zeventig en tachtig op de kleigrond van Barendrecht. Tegenwoordig zijn er kunstgrasvelden en worden wedstrijden bij regen of vorst afgelast om de velden te sparen. De jeugd van tegenwoordig vindt gras ook maar eng en speelt liever op een biljartlaken. Hoe anders geschiede op zaterdag 22 februari 2015 op een gezapige winterdag in Ridderkerk.

De jongens van de D3 moesten zaterdag een inhaalwedstrijd tegen Slikkerveer D3 spelen. Met één speler op vakantie en drie afmeldingen vanwege ziekte moest op vrijdag nog snel twee invallers geregeld worden. Gelukkig was een collega Dteam zo vriendelijk om twee jongens af te staan. De wedstrijd was op kunstgras ingedeeld dus ondanks de regen op vrijdag en zaterdagochtend zou de wedstrijd toch wel doorgaan……Om 12.30 uur kwam de FCB stoet aan op de nieuwe en ruime parkeerplaats van Slikkerveer. De jongens hadden er zin in en om 12.45 uur konden we naar buiten voor de warming-up.  Precies op dat moment begon het te regenen. Klein beetje, toen steeds harder en uiteindelijk kwamen er kiezelstenen naar beneden. Snel naar binnen. Binnen 10 minuten lag er 5 cm ijshagel op het veld. De scheids kon niet anders dan de wedstrijd alsnog afgelasten. Ondergetekende stelde toen onschuldig de vraag of het grasveld niet bespeelbaar was. Vijf minuten later kwam, terwijl de tegenstander al naar huis ging, het verlossende woord, er kan op het veld gespeeld worden. Terwijl de Slikkerveerders met tegenzin weer gingen omkleden hadden de jongens er juist wel zin in.

Een half uur later dan gepland begon de wedstrijd om het modderveld van Slikkerveer, vol met grote ijsplassen. Na de wedstrijd bleek dat de gemeente dit veld al lang had afgekeurd maar Slikkerveer vond het sneu voor onze jongens. Hulde! De D3 heeft sinds de promotie van onze mid-mid naar de D2 problemen op deze positie. Het ontbreken van een goede vervanger zorgt voor veel wisselvalligheid en dito uitslagen. Dan winnen we weer van de nummer 3 en dan verliezen we weer van de nummer 8. Deze zaterdag hadden we echter een invaller die deze positie perfect invulde. Ook de andere jongens kregen hierdoor vleugels. Vanaf de start werd Slikkerveer onder druk gezet en volgde kans op kans. Met een 4-2 voorsprong konden in de rust aan de koude siroop. Dit terwijl er veel kansen in het begin van de wedstrijd om zeep geholpen werden.  In de tweede helft waren we juist effectief en vielen de goals als rijpe appels waardoor de eindstand 5-11 op het scorebord zichtbaar was.  Een mooie overwinning maar nog veel leuker waren de vele modder en bevroren ledematen verhalen van de jongens na afloop. Iedereen was van top tot teen koud, nat en vies. Zodoende gaat deze dag de geschiedenisboeken in als de dag dat de jongens van de D3 voetbalmannen werden.

Een trainer.